luni, 14 decembrie 2009

Despre Mos Craciun...


Pentru ca se apropie ziua de Craciun ...sa redescoperim impreuna legenda lui Mos Craciun .
Mosul este un personaj simpatic, rumen in obraji, cu o barba lunga si alba imbracat intr-un costum rosu cu alb si care vine in fiecare an cu o desaga in spinare cu multe cadouri pentru cei care au fost cuminti in timpul anului .El traieste in Laponia este casatorit cu Craciunita, si are multe ajutoare spiridusi care confectioneaza cadouri pentru cei cuminti si cei 9 reni care-l vor ajuta in noaptea de 24 decembrie sa duca, cadourile.
Ei da uneori avem nevoie de vis si de multa magie in vietile noastre pentru o pata de culoare, pentru o viata mai frumoasa pentru dorinta de a darui din suflet , pentru a fi mai buni si mai iertatori noi acesti simpli muritori . Uneori uitam ca in ziua de Craciun sarbatorim Nasterea Domnului Iisus Hristos
Ce spune legenda?
Maica Domnului, era cuprinsa de durerile nasterii si l-a rugat pe Mos Ajun sa-i gazduiasca. Acesta a refuzat-o pentru ca era sarac si a trimis-o la Mos Craciun.
Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost. Craciuneasa era o femeie buna si miloasa dar sotul sau era un om rau si necredincios si de frica acestuia ii gazduieste in grajdul vitelor.Fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-L nasca pe Pruncul Iisus.
Afland cele intamplate, Craciun isi pedepseste sotia taindu-i mainile. Maica Domnului, printr-o minune, o vindeca, lipindu-i mainile la loc Craciunesei. Mos Craciun, vazand aceasta se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel "primul crestin". Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci.
De atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului , Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si pune sub brad cadouri. Cei 9 reni sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul acestora este Rudolph, renul cu nas rosu.
Mos Craciun a existat, exista si va exista mereu in sufletele noastre , pentru ca o particica din suflet este mereu copil chiar daca uneori nu vrem sa recunoastem.
Va mai amintiti dimineata de 25 decembrie in care toata casa mirosea a brad verde a bucate alese si in care descopeream ca "cineva" ne-a vizitat peste noapte si ne-a lasat sub brad multe cadouri?Sa fim copii macar pentru o zi, sa cantam un colind , sa vizitam pe cineva drag, sa oferim un cadou din suflet pentru caci vine sarbatoarea copilariei noastre CRACINUL!

0 comentarii:

Cipriana Bucur   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP